Martijn van der Ven

Tekstschrijver

Als tekstschrijver heb je een kast vol boeken. 'Bobo Taal' is een bloemlezing van termen als 'Oppakken en aanvliegen', 'De herkenning zit in de vertaalslag' en 'Een concreet stukje awareness'. Alles waar je als tekstschrijver buikpijn van krijgt en wat je met je neus op de feiten drukt: aan b-t-b-communicatie valt nog een hoop te verbeteren. 'Ugly Belgian Houses' heb ik gekozen omdat,... Ach, de titel zegt alles.

Het album 'Equinoxe' van de Franse toetsentovenaar Jean Michel Jarre staat vol repeterende space-melodieën en is voor mij de ideale muziek als ik de administratie bijwerk. Motörhead brengt zijn composities ietsje steviger. Ik zag de band sinds mijn zestiende ongeveer vijfentwintig keer. Geloof het of niet, maar ik had vroeger wapperend haar.

Mijn kinderen kleiden de prachtige 'toffe peer' voor Vaderdag en de pen op de voorgrond kreeg ik op mijn trouwdag ("Vrijgezellenbestaan? Streep erdoor.").

Ik heb een zwak voor 'underdog-merken' en horlogemerk Enicar is daar een goed voorbeeld van. Het fabriekje bouwde prachtige pols-, zak-, duik-, race-, en pilotenhorloges, was enorm innovatief, maar stond altijd in de schaduw van de grote jongens. De merknaam is de naam van de oprichter, maar dan achterstevoren geschreven. Tekstgeintje. Een andere underdog is Mario Bava: low budget filmmaker die twee filmgenres uitvond: de slasher en de giallo. Pulp cinema die er wonderschoon uitziet (met Blood and Black Lace als hoogtepunt) en geen knoop kost. Quentin Tarantino en Tim Burton zijn fan.

Tot slot mag Mad Men niet ontbreken. De bewierookte TV-serie over een reclamebureau in de zestiger jaren. Creatief directeur Don Draper: "Advertising is based on one thing: happiness. And do you know what happiness is? Happiness is the smell of a new car."